Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακαίνιση μικρού μπάνιου και τις τιμές της

Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακαίνιση μικρού μπάνιου και τις τιμές της

Στις μέρες μας η αγορά ακινήτων έχει γίνει πιο ανταγωνιστική από ποτέ, ο λόγος είναι ότι τα καινούργια σπίτια είναι πια εξαιρετικά δυσεύρετα, οπότε όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί ή να πουλήσει ένα παλιό σπίτι, θα πρέπει να φροντίσει ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προκειμένου να ξεχωρίσει στην αγορά και να αυξηθεί η αξία του. Ο καλύτερος – ίσως πλέον και ο μόνος – τρόπος για να το πετύχει αυτό κάποιος ιδιοκτήτης πλέον είναι ανακαίνιση. Μία καλή ανακαίνιση μπορεί κυριολεκτικά να κάνει θαύματα και να μετατρέψει ένα παλιό σπίτι σε μοντέρνο διαμέρισμα ή σπίτι που θα ήθελαν όλοι να ζήσουν μέσα σε αυτό, παρά την φαινομενικά μεγάλη ηλικία του.

Η ανακαίνιση είναι κάτι που τρομάζει πολλούς, αφού συνδέουν την συγκεκριμένη έννοια με πολλές και απαιτητικές εργασίες που απαιτούν πολύ χρήμα αλλά και πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν, αυτό όμως δεν είναι πάντα αλήθεια. Μία ανακαίνιση μπορεί να γίνει και απολύτως στοχευμένα έτσι ώστε να διορθωθούν κάποια βασικά προβλήματα που έχει το σπίτι σε συγκεκριμένα δωμάτια. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μία από τις στοχευμένες ανακαινίσεις που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά και γρήγορα την αξία ενός σπιτιού δεν είναι άλλη από την ανακαίνιση μπάνιου.

Το μπάνιο είναι ένα ιδιαίτερα προβληματικό δωμάτιο, ειδικά στα παλιά σπίτια, αφού οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί δεν του έδιναν ποτέ την αξία που θα έπρεπε, θεωρώντας απλά ως το μέρος στο οποίο κάνουμε το μπάνιο και «τις ανάγκες μας». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι παλιοί αναφέρονται συχνά με το μπάνιο απλά με το όνομα «το μέρος». Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παλιά μπάνια, είναι το μικρό μέγεθος του. Σε σχέση με τα καινούργια, τα παλιά μπάνια είναι σχεδόν ασφυκτικά μικρά και κλειστοφοβικά σε κάποιες περιπτώσεις. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά ένα μικρό μπάνιο μπορεί να κάνει κάποιον να μην αγοράσει ή νοικιάσει ένα κατά τ’ άλλα όμορφο και λειτουργικό διαμέρισμα.

Ανακαίνιση σε μικρό μπάνιο

Τα καλά νέα είναι ότι μία καλή ανακαίνιση μπορεί να διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα παλιά και μικρά μπάνια. Τα ακόμα καλύτερα νέα, είναι ότι δεν είναι ανάγκη να γίνουν γκρεμίσματα και κατασκευές για να αυξηθεί ο χώρος του μπάνιου. Συγκεκριμένες εργασίες μπορούν να αλλάξουν την εσωτερική του διαρρύθμιση και να το κάνουν να φαίνεται πιο ανοιχτό κι ευρύχωρο. Για παράδειγμα, μπορεί αντικατασταθεί η μπανιέρα με ντουζιέρα, να αφαιρεθεί ο μπιντές και να αντικατασταθούν τα πλακίδια με καινούργια που θα «ανοίξουν» τον χώρο. Οι εργασίες αυτές όχι μόνο θα φέρουν το μπάνιο σας στον 21ο αιώνα, αλλά θα το κάνουν να φαίνεται και μεγαλύτερο ενώ σίγουρα ο χώρος θα γίνει πιο πρακτικός και χρηστικός.

Τιμές για ανακαίνιση μικρού μπάνιου

Πολλές από τις εργασίες που γίνονται κατά την ανακαίνιση ενός μικρού μπάνιου, όπως ας πούμε η αλλαγή πλακιδίων, είναι standard για όλες τις ανακαινίσεις και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Το κόστος πολλών εργασιών εξαρτάται από το μέγεθος και το εύρος τους. Το γεγονός ότι το μπάνιο σας είναι μικρό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε λιγότερα πλακάκια και λιγότερες εργατοώρες για την εργασία σε σχέση με ένα μεγάλο μπάνιο. Όσον αφορά άλλες εργασίες, όπως την αντικατάσταση μπανιέρας με ντουζιέρα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κόστος των προϊόντων που θα επιλέξετε αφού τα εργατικά γι’ αυτές είναι ανεξάρτητα από το μέγεθος του μπάνιου.

Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να δώσουμε ένα εύρος για τιμές για ανακαίνιση μικρού μπάνιου, ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο από αυτό της ανακαίνισης ενός μεγαλύτερου μπάνιου, αφού το μικρο μέγεθος του χώρου θα μειώσει το κόστος των υλικών αλλά και των εργατικών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προτείνουμε είναι να έρθετε σε επαφή με διάφορες εταιρίες ανακαινίσεων και – χωρίς αν αποκαλύψετε το budget σας – να ζητήσετε να μελετήσουν τον χώρο σας και να σας κάνουν προσφορές.