Ιδέες για τη Διακόσμηση και Ανακαίνιση Μικρού Σπιτιού

Ιδέες για τη διακόσμηση και ανακαίνιση μικρού σπιτιού

Ένα μικρό σπίτι αποτελεί μια πρόκληση γι’ αυτούς που μένουν σε αυτό. Κακά τα ψέματα, ο χώρος σε ένα σπίτι είναι πολύ πολύτιμος και σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το παν. Ο μικρός χώρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αφού αν δεν αξιοποιηθεί σωστά, το σπίτι μπορεί να φαίνεται πολύ μικρό και στενάχωρο ενώ θα γίνει σίγουρα δύσκολη και η αποθήκευση των πραγμάτων του ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα πολλές φορές να πρέπει να αλλάξει τις συνήθειες του. Με άλλα λόγια, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να μένει κανείς σε μικρό σπίτι και φυσικά είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμη αν προσπαθήσει να το νοικιάσει.

Αν λοιπόν να έχει κανείς ένα μικρό σπίτι σημαίνει ότι απλά θα πρέπει να κάνει υπομονή και να μάθει ζει σε αυτό και με αυτό; Με άλλα λόγια, είναι «καταδικασμένος» να ζει εκεί για πάντα και να μην μπορεί να το νοικιάσει ή να το πουλήσει; Ευτυχώς, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Με μερικές απλές και σχετικά εύκολες εργασίες ανακαίνισης και αλλαγές στην διακόσμηση, μπορείτε όχι μόνο να ανανεώσετε έναν μικρό χώρο, αλλά να τον κάνετε και πιο χρηστικό και φυσικά μοντέρνο. Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά τα μικρά διαμερίσματα είναι η νόρμα σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, οπότε υπάρχουν πολλοί διακοσμητές και γενικά ειδικοί στους εσωτερικούς χώρους που έχουν πολύ καλές ιδέες για το πως να κάνει κανείς το καλύτερο με έναν μικρό σχετικά χώρο.

Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες, κάποιες από αυτές μπορεί να είναι δυνατόν να τις εφαρμόσετε και άμεσα, ίσως και χωρίς τη βοήθεια κάποιων ειδικών ή συνεργείων ανακαινίσεις.

Αντιθέσεις στους τοίχους

Ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνετε έναν «στενάχωρο» χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος κι ευχάριστος είναι με το να βάψετε τους τοίχους του με διάφορα χρώματα, τα οποία όμως θα κάνουν αντίθεση μεταξύ τους. Όσο πιο ανοιχτά κι έντονα τα χρώματα, τόσο το καλύτερο. Αυτή η πολύ απλή εργασία ανακαίνισης θα δώσει αμέσως νέα πνοή στον χώρο σας καθώς θα τον «σπάσει», οπότε και δεν θα φαίνεται σαν το εσωτερικό ενός μεγάλου κουτιού, οπότε και η ατμόσφαιρα του θα γίνει αυτόματα πιο ευχάριστη. Είναι ένα πολύ απλό κόλπο που θα αλλάξει αμέσως τη διάθεση σας και θα δημιουργήσει πολύ εύκολα μία ψευδαίσθηση όσον αφορά το μέγεθος του χώρου.

Αξιοποιήστε το ύψος του χώρου

Πάμε σε κάτι πολύ βασικό, όταν χαρακτηρίζουμε έναν χώρο μικρό συνήθως μιλάμε για το εμβαδό του, δηλαδή για το μήκος και το φάρδος του και συχνά ξεχνάμε να υπολογίσουμε έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα: το ύψος. Οι χώροι οι οποίοι χαρακτηρίζονται μικροί συνήθως έχουν αρκετά ψηλά τα ταβάνια τα οποία και δεν τα εκμεταλλεύονται οι κάτοχοι τους. Τι εννοούμε με αυτό με αυτό; Για παράδειγμα, θα δείτε πολύ συχνά ότι όσοι μένουν σε μικρά διαμερίσματα δεν αγοράζουν ιδιαίτερα ψηλές ντουλάπες, μέγα λάθος. Πάντα θα πρέπει να εκμεταλλεύεστε το ύψος του χώρου σας, ιδιαίτερα αν αυτός είναι μικρός. Μια ντουλάπα που φθάνει κυριολεκτικά από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι θα σας προσφέρει πολλές αποθηκευτικές δυνατότητες και θα είναι σαν να έχετε δύο «συμβατικές» ντουλάπες. Το ίδιο ισχύει και με τα ράφια, δεν είναι ανάγκη να τα βάζετε μέχρι εκεί που μπορούν να φθάσουν τα χέρια σας. Βάλτε τα όσο πιο ψηλά μπορείτε και τοποθετήστε στα ψηλότερα μέρη διακοσμητικά και άλλα πράγματα που δεν θα χρειαστείτε πολύ συχνά.

Έξυπνη επιλογή επίπλων

Δεδομένου ότι ο χώρος σε έναν μικρό σπίτι είναι περιορισμένος, είναι λογικό να μην χωράει και πολλά έπιπλα, γι’ αυτό και οι επιλογές σας θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά. Καλό είναι λοιπόν να επιλέγετε έπιπλα που να μπορούν να επιτελέσουν παραπάνω από μία λειτουργίες, ώστε να γίνει ο χώρος σας πιο χρηστικός και η ζωή σας πιο εύκολη. Για παράδειγμα, ένα ψηλό κρεβάτι με συρτάρια στη βάση του μπορεί να σας φανεί χρήσιμο τόσο στον ύπνο όσο και στην αποθήκευση των πραγμάτων σας. Μία ψηλή συρταριέρα μπορεί να είναι αποθηκευτικός χώρος αλλά και γραφείο.