Οι καλύτερες προτάσεις για Ανακαίνιση Μπάνιου

Οι καλύτερες προτάσεις για Ανακαίνιση Μπάνιου

Στις μέρες μας που ο οικοδομικός κλάδος μαστίζεται από τη οικονομική κρίση, είναι δύσκολο να βρει κανείς καινούργιο σπίτι να αγοράσει – απλά δεν υπάρχουν καινούργια σπίτια αφού οι κατασκευές έχουν σταματήσει εδώ και περίπου 10 χρόνια – ή να πουλήσει ένα παλιό χωρίς «να το δώσει για ένα κομμάτι ψωμί». Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που οι ανακαινίσεις δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε βαθμό που να έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Με απλά λόγια, αν το σπίτι σου είναι παλιό και θέλεις μια ανανέωση για να αλλάξεις τη ζωή σου ή να το «αναβαθμίσεις» για να ανέβει η αξία του, η ανακαίνιση είναι πλέον μονόδρομος.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι ιδιοκτήτες σπιτιών που σκέφτονται μια μορφή ανακαίνισης είναι η καλύτερη για τη περίπτωση τους ή με άλλα λόγια, ποια ανακαίνιση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούνε και κινούνται μέσα στο σπίτι ή θα το αναβαθμίσει έτσι ώστε να ανέβει η αξία του στην αγορά. Κακά τα ψέματα, τα παλιά σπίτια δεν έχουν καμία σχέση με τα μοντέρνα από άποψη πρακτικότητας, ενώ συχνά και η διαρρύθμιση τους αποδεικνύει το πόσο παράξενα σκέφτονταν οι εργολάβοι και οι αρχιτέκτονες άλλων εποχών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν και να τους γίνουν αλλαγές που ακόμη και αν δεν είναι εκτεταμένες σε όλη την επιφάνεια του σπιτιού, θα το κάνουν πολύ πιο μοντέρνο και πρακτικό.

Αν λοιπόν θέλετε να ανακαινίσετε το σπίτι σας, είναι σίγουρο ότι σκέφτεστε από πού να ξεκινήσετε ή αναρωτιέστε ποιο δωμάτιο είναι αυτό του οποίου η ανανέωση θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που ζείτε και βλέπετε το σπίτι σας. Μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο, αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο γίνονται πιο συχνά εργασίες ανακαίνισης είναι το μπάνιο! Ναι, καλά διαβάσατε! Το δωμάτιο στο οποίο και ο βασιλιάς πάει μόνος του είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τον αέρα ενός ολόκληρου σπιτιού και να ανεβάσει σημαντικά την αξία του.

Αν σκέφτεστε να κάνετε μία ανακαίνιση λοιπόν, το μπάνιο είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσετε. Είναι λογικό λόγω της έλλειψης εμπειρίας σας όμως, να μην καταλαβαίνετε βασικά πράγματα για το συγκεκριμένο project, όπως το ΓΙΑΤΙ είναι καλό να γίνει και ποια είναι τα πράγματα που μπορούν ή πρέπει να γίνουν σε ένα μπάνιο για να γίνει πιο μοντέρνο και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του σπιτιού. Εμείς εδώ θα σας λύσουμε όλες τις απορίες αλλά και θα σας παρουσιάσουμε μερικές όμορφες προτάσεις για να νιώσετε πιο άνετα και να ξεκινήσετε το project σας με σιγουριά και ηρεμία.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Γιατί η ανακαίνιση του μπάνιου είναι τόσο απαραίτητη

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος λέει τη λέξη «σπίτι», το μπάνιο δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό. Το μπάνιο δεν είναι σαν το σαλόνι ή ένα υπνοδωμάτιο. Δεν είναι ένα δωμάτιο στο οποίο θα περάσουμε μεγάλο μέρος της μέρας μας. Όλα αυτά, σίγουρα ισχύουν, αυτό όμως που δεν γνωρίζετε, είναι τα γεγονός ότι ένα καλό μπάνιο, μπορεί να κάνει ένα σπίτι να ξεχωρίσει. Η αίσθηση ενός σαλονιού και η λειτουργικότητα του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διακόσμηση του. Αυτή μπορεί να αλλάξει σχετικά εύκολα και ανά πάσα στιγμή. Το μπάνιο από την άλλη όμως κρίνεται από τον εξοπλισμό του και τη διαχείριση του χώρου. Μπορεί να μην είναι το δωμάτιο στο οποίο θα περάσετε πολλές ώρες κάθε μέρα, αλλά οι ώρες που θα περάσετε εκεί θα είναι οι πιο προσωπικές σας.

Επιπλέον, στις μέρες μας οι ανάγκες για καλλωπισμό και grooming έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες και τα παλιά μπάνια, απλά δεν είναι σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Συχνά είναι στενά ή δεν έχουν τις απαραίτητες πρίζες για τις ξυριστικές μηχανές και άλλες συσκευές που είναι απαραίτητα στο μπάνιο. Να μην αναφέρουμε ότι πολλές φορές δεν έχουν και τον καλύτερο φωτισμό.

Ένα καλό μπάνιο δεν είναι απλά χρηστικό. Δείχνει και ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ενδιαφερόταν πραγματικά για την εικόνα όλου του κτίσματος σας σύνολο και όχι μόνο για «όσα βλέπει η πεθερά». Με απλά λόγια, το μπάνιο είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και κάνει ένα καλό σπίτι να θεωρείται πολύ καλό και ξεχωριστό. Απλά σκεφθείτε κι εσείς σας επισκέπτες σε σπίτια φίλων ή γνωστών πόσες φορές εντυπωσιαστήκατε από τα μοντέρνα μπάνια τους.

Ποιες όμως είναι αυτές οι αλλαγές που θα κάνουν το μπάνιο σας πιο μοντέρνο και χρηστικό;

Ποιες είναι αυτές που θα το κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει και θα το φέρουν στον 21ο Αιώνα;

Ας τις δούμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται.

Απομάκρυνση μπανιέρας

Αν το σπίτι σας χτίστηκε στη δεκαετία του 80 ή του 90, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μπάνιο του θα έχει μπανιέρα. Αν παρατηρήσετε τα πιο μοντέρνα μπάνια όμως, θα προσέξετε ότι πλέον ακόμη και σε ακριβά σπίτια βλέπουμε πως οι μπανιέρες έχουν σταματήσει να αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του μπάνιου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλός: μία μπανιέρα απλά πιάνει χώρο και περιορίζει σημαντικά τον ήδη μικρό χώρο του μπάνιου. Απλά αναρωτηθείτε: πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν κάνατε ντους αλλά γεμίσατε την μπανιέρα για να πλυθείτε; Αφού λοιπόν όλοι μας προτιμούμε το ντους σήμερα – εκτός ειδικών περιστάσεων – γιατί να έχουμε κάτι τόσο ογκώδες και ε τέλει άχρηστο στο μπάνιο μας;

Η αντικατάσταση της μπανιέρας σας με μία μοντέρνα ντουζιέρα με καμπίνα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε λίγο χώρο στο μπάνιο σας, κάνοντας έτσι τον χώρο και πιο άνετο και πρακτικό, αλλά θα σας προσφέρει μία πάρα πολύ καλή εμπειρία ντους. Μία μοντέρνα ντουζιέρα αποτελεί στις μέρες μας μία από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις σε ένα μπάνιο και κατ’ επέκταση σε ένα σπίτι.

Απομάκρυνση μπιντέ

Για τον μπιντέ ισχύουν τα ίδια πράγματα που αναφέραμε και για της μπανιέρα, με τη διαφορά ότι είναι ακόμη πιο άχρηστος και αποτελεί κατά συνέπεια μια πολύ πιο μεγάλη σπατάλη χώρου αφού οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι δεν ξέρουν καν τι είναι και πώς να τον χρησιμοποιήσουν. Απλά και μόνο επειδή το σπίτι σας έχει μπιντέ, δε σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να τον κρατήσετε. Ξεφορτωθείτε τον το συντομότερο δυνατόν για να κάνετε τη ζωή σας στο μπάνιο πιο εύκολη και τον χώρο πιο μοντέρνο

Τοποθέτηση πατητής τσιμεντοκονίας

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα νέο δομικό υλικό με μοναδικές ιδιότητες και είναι πολύ δημοφιλές τόσο σε εσωτερικούς όσο κι εξωτερικούς χώρους. Κύριο συστατικό του είναι η θηραϊκή γη και είναι γνωστό για τις εξαιρετικές θερμομονωτικές και υγρομονωτικές του ιδιότητες αλλά και για την έντονη αντιμικροβιακή του δράση. Μπορεί να τοποθετηθεί πολύ εύκολα πάνω σε τοίχους και πάτωμα και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν πρώτα τα πλακάκια ή οποιαδήποτε άλλη επικάλυψη τους. Η υφή του μοιάζει με αυτή του τσιμέντου και αυτό είναι που το κάνει και τόσο μοντέρνο. Το κανονικό του χρώμα είναι το γκρίζο, αλλά μπορείτε να του δώσετε όποιο χρώμα θέλετε.

Γενικά, η πατητή τσιμεντκονία είναι ένα πολύ μοντέρνο υλικό το οποίο αποτελεί την πρώτη πρόταση πολλών διάσημων αρχιτεκτόνων εσωτερικών χώρων αλλά και διακοσμητών. Η τοποθέτηση του εν λόγω υλικού στους τοίχους και το πάτωμα του μπάνιου σας όχι μόνο θα βελτιώσει τη μόνωση του, αλλά θα το κάνει και να ξεχωρίζει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και μία πολύ σημαντική αναβάθμιση του χώρου, μπορείτε να κατασκευάσετε ντουζιέρα και νιπτήρα από πατητή τσιμεντοκονία και ακόμη και μπανιέρα αν το επιτρέπει ο χώρος σας

Ηλεκτρολογικές εργασίες

Ένα από τα πιο χαρακτηρηστικά προβλήματα των παλιών μπάνιων είναι ότι ο φωτισμός τους δεν είναι και ο καλύτερος. Σίγουρα είναι αρκετός για να κάνετε ένα μπάνιο ή την ανάγκη σας, αλλά συχνά δημιουργεί προβλήματα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καλλωπισμό και τη φροντίδα μας. Το να βάφεται μία γυναίκα με κακό φωτισμό δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο και το ίδιο ισχύει και για το ξύρισμα, ειδικά σήμερα που το σχήμα της γενειάδας και του μουστακιού είναι καθοριστικό για το στιλ κάθε άνδρα.

Η βελτίωση του φωτισμού του μπάνιου και η αντικατάσταση των παλιών εγκαταστάσεων και λαμπτήρων με νέους και πιο αποτελεσματικούς είναι μία πολύ σημαντική αναβάθμιση για ένα μπάνιο. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε εγκαταστάσεις για λαμπτήρες σε στρατηγικά σημεία του χώρου για να βελτιωθεί ο τρόπος που φωτίζεται, αλλά το αποτέλεσμα να είστε σίγουροι ότι θα είναι μοναδικό και θα βελτιώσει σημαντικά το μπάνιο σας, αν γίνει σωστά. Άλλη μία δημοφιλής ηλεκτρολογική εργασία είναι η τοποθέτηση μπριζών, αφού δεν είναι σπάνιο τα παλιά μπάνια να έχουν μόνο μία – και μάλιστα συχνά όχι και στη βέλτιστη θέση – ή και καμία.

Αλλαγή επίπλων

Τα έπιπλα μπάνιου στα περισσότερα μπάνια επιλέγονται με καθαρά λειτουργικά και σχεδόν καθόλου αισθητικά κριτήρια. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να επιλέγονται κομμάτια τα οποία δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας αλλά ούτε και προσδίδουν κάτι στην αισθητική του χώρου. Αν λοιπόν τα έπιπλα σας είναι «φτηνιάρικα» και φαίνεται, καλό θα ήταν στα πλαίσια μιας ανακαίνισης να τα αλλάξετε με πιο μοντέρνα και καλύτερης αισθητικής κομμάτια. Το μπάνιο σας θα γίνει σίγουρα πιο εύχρηστο, αλλά θα γίνει και πιο όμορφο και θα αποπνέει ποιότητα και πολυτέλεια. Για άλλη μια φορά, τα έπιπλα είναι αυτά που μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα ενός μπάνιου και να το αναβαθμίσουν σημαντικά.