Σώστε τον πλανήτη κάνοντας ανακαίνιση σπιτιού

Ζούμε σε έναν πλανήτη που καταστρέφεται καθημερινά εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα. Ωστόσο, οι Έλληνες έχουμε καταφέρει να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά και να βοηθήσουμε στη διάσωσή του, μέσω της ανακύκλωσης και άλλων οικολογικών δράσεων. Γιατί να μην το κάνουμε και μέσω του σπιτιού μας; Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα υγειές περιβάλλον για εμάς και –κυρίως – για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα καλύτερο από μία ολική ανακαίνιση σπιτιού, η οποία όχι μόνο θα ανανεώσει τη διάθεσή σας, αλλά θα βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα και θα βάλει το δικό της… λιθαράκι στη διάσωση της Γης. 

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με πολλούς διαφορετικούς και οικολογικούς τρόπους! 

Οικολογικό δάπεδο

Μία πρώτη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε να αντικαταστήσετε το δάπεδο του σπιτιού σας με linoleum. Πρόκειται για δάπεδο από φυσικό υλικό το οποίο κατασκευάζεται από λάδι λιναρόσπορου, ρετσίνι, κόκκους ξύλου και φελλού και ορυκτά χρώματα, πεπιεσμένα σε μία και μόνο στρώση επάνω σε φυσική γιούτα. Στα θετικά χαρακτηριστικά του είναι ότι ως υλικό είναι εύκαμπτο, βραδύκαυστο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στην καθημερινή χρήση. Έτσι, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το συγκεκριμένο δάπεδο είναι ιδανικό για κάθε εσωτερικό χώρο, καθώς περιέχει μόνο φυσικά υλικά και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Με τη δύναμη του Ήλιου

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε το άμεσα! Αντικαταστήστε τον παραδοσιακό θερμοσίφωνα με ηλιακό. Με τον τρόπο αυτό θα ζεσταίνετε το νερό που θα καταναλώνετε χρησιμοποιώντας μία από τις πλέον διαδεδομένες πηγές ενέργειας και όχι κάνοντας χρήση καυσίμου για τη θέρμανση του νερού. Άρα, θα κάνετε καλό στον πλανήτη μας, αλλά και στη δική σας τσέπη.

Αν υπάρχει η δυνατότητα και ο απαραίτητος χώρος στην ταράτσα του σπιτιού σας, επιλέξετε να τοποθετήσετε ηλιακά πάνελ, τα οποία αποτελούν μια οικολογική λύση για ενεργειακή απόδοση στο σπίτι σας. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά τους είναι ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Η λειτουργία τους βασίζεται στην δέσμευση της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική. Παράγεται δηλαδή το δικό σας ρεύμα και τροφοδοτείτε οποιαδήποτε συσκευή.

Πείτε «ναι» στη θερμοπρόσοψη

Η θερμοπρόσοψη είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τη θερμομόνωση των όψεων του σπιτιού σας και λειτουργεί σαν προστατευτικό φίλτρο από τα καιρικά φαινόμενα. Επιλέγοντάς την προστατεύετε το σπίτι σας από το νερό και την υγρασία, τα οποία είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης μούχλας. Παράλληλα, περιορίζονται οι θερμικές απώλειες από τους πλαϊνούς τοίχους και εξοικονομείτε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό δηλαδή σώζεται και το πορτοφόλι σας αλλά και τον πλανήτη, καθώς όσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνετε τόσο βοηθάτε το περιβάλλον.  

Οικολογικά χρώματα

Η πιο γρήγορη, εύκολη και οικονομική ανακαίνιση σπιτιού είναι το βάψιμο! Αν λοιπόν επιθυμείτε να δώσετε αέρα ανανέωσης στο σπίτι σας επιλέξετε να αλλάξετε τα χρώματα των δωματίων του. Για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα αφήστε τις βούρτσες στα χέρια των ειδικών και επιλέξτε με τη βοήθειά τους τα πιο όμορφα οικολογικά χρώματα.

Μερικές ακόμα «πράσινες» λύσεις: 

  • Παράλληλα, μπορείτε να βάλετε στον χώρο σας ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, ο οποίος μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και να τον προγραμματίζετε ώστε το σπίτι σας να βρίσκεται πάντα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. 
  • Αν ανάμεσα στα πράγματα που σκοπεύετε να αλλάξετε είναι και τα κουφώματα των παραθύρων, επιλέξτε να τοποθετήσετε νέα με διπλό τζάμι. Με αυτά εξοικονομείται ενέργεια και χρήματα για να ζεστάνετε έναν χώρο, καθώς μειώνεται η απώλεια θερμότητας. Βοηθάτε λοιπόν και στη σωτηρία του περιβάλλοντος.
  • Τέλος, έχοντας ολοκληρώσει την ανακαίνιση του σπιτιού σας, επιλέξτε ηλεκτρικές συσκευές φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό θα κάνει καλό τόσο στον πλανήτη όσο και στη δική σας τσέπη.